Георги ВУЛДЖЕВ,   ЕКИПСъдейки по работната версия на частта на БНБ

...
Георги ВУЛДЖЕВ,   ЕКИПСъдейки по работната версия на частта на БНБ
Коментари Харесай

Защо се бави анализът на МФ за еврото?

Георги ВУЛДЖЕВ,   ЕКИП
Съдейки по работната версия на частта на Българска народна банка от " Анализ на резултатите от въвеждането на единната европейска валута в Република България ", централната банка е съгласна, че приемането на еврото би изложило България на редица съществени стопански опасности, за които от ЕКИП предизвестяваме от години. След този разбор към този момент е ясно за какво шефът на централната банка Димитър Радев се опасява от експертен спор за еврото.> Българска народна банка удостовери достоверността на изтеклия разбор > Трябва дебело да се подчертае, че въпреки и към момента разкритикуван от Управителния съвет на Българска народна банка, въпросният разбор е изцяло достоверен, написан от специалисти на централната банка. Този факт бе доказан и във въпросната разяснителна позиция на самата централна банка, която бе изпратена до медиите предходната седмица. В нея Българска народна банка споделя, че текстът не е формален, тъй като не е гласуван от УС, само че: " Обсъжданите в общественото пространство текстове - предоставени за бистрота и отбягване на спекулации по тематиката - са работни версии, направени от специалисти на Българска народна банка като част от активността на работна група " Макроикономически разбори и обществени финанси " към Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната ". Тоест, подпечатан от УС или не, този текст е излязъл от Българска народна банка.
Позицията на Българска народна банка към медиите, от която е горният откъс, е в известна степен спорна, тъй като стартира с отричане на изказвания, че Българска народна банка е изготвила отчет, който твърди, че България не е подготвена за присъединение към еврозоната. Няколко реда по-долу обаче от Българска народна банка удостоверяват, че нейните специалисти са написали текст, който на 50-а страница гласи: " Изследването на степента на действителна конвергенция на България демонстрира, че към настоящия миг страната като цяло не е изцяло подготвена за участие в ИПС (икономически и паричен съюз). "
От ЕКИП ще следим с необикновен интерес по какъв начин Българска народна банка ще се опита да се измъкне от спорната позиция, в която сама се вкара. Надяваме се това няма да се случи посредством пренаписване на сходни елементи от разбора, които може би са " неуместни " за шефа на банката.> От ниска конвергенция към висока инфлация > Но дано се върнем на самия разбор. Освен горния откъс, който непосредствено споделя, че предвид на степента на действителна конвергенция (най-вече в равнището на приходите и ценовото равнище) България не е подготвена за еврозоната, анализът на Българска народна банка предизвестява и за редица опасности, произлизащи от присъединението към еврозоната, за които и ние сме предупреждавали през годините. За неналичието на действителна конвергенция и произлизащите от това опасности от ЕКИП предупредихме февруари тази година, когато публикувахме разбора на финансиста Димитър Чобанов " Еврото: конвергенция, инфлация и задлъжнялост ". В него той заключва, че може да се чака трайно ускорена инфлация заради смяната на паричния режим.
Защо е значимо равнището на конвергенция сред България и самата еврозона? Експертите на Българска народна банка изясняват на 80 страница: " Недостататъчно високата степен на действителна и номинална конвергенция по отношение на междинните равнища за еврозоната, както и по-пряката и по-бърза трансмисия на паричната политика на ЕЦБ основават предпоставки общата парична политика в паричния съюз в множеството случаи да бъде несъответствуваща за България. "
Това би трябвало да е най-големият червен байрак, когато се обмисля присъединението към дадена обща валутна зона. Първият въпрос, който всяка страна, обмисляща подобен ход, би трябвало да си зададе е обвързван с паричната политика на централната банка, която ръководи общата валута и дали тя ще бъде подобаваща за личната й стопанска система. Уви, специалистите на Българска народна банка наподобява считат, че има предпоставки " в множеството случаи " това да не е по този начин. И на идната страница (81-ва) допълват, че " още дълги години " България ще бъде в развой на действителна и номинална конвергенция по отношение на междинните за еврозоната равнища. 
Това е значимо, тъй като: " Това значи, че във възходящата фаза на бизнес цикъла действителният стопански напредък и инфлацията в България биха били по-високи по отношение на междинното им равнище за еврозоната. "
Може би това, което най-вече вълнува българските жители по отношение на въвеждането на еврото, е по какъв начин ще се отрази върху инфлацията. Освен неналичието на задоволителна степен на действителна конвергенция и несъответстващата политика на ЕЦБ като рисков фактор за по-висока инфлация, Българска народна банка отбелязва и разхлабването на условието за минимални банкови запаси... Ставката на наложителните минимални банкови запаси в България сега е 10%, наложена от Българска народна банка. В еврозоната наложената от ЕЦБ ставка е 1% и в случай че приемем еврото, тя ще бъде наложена и в България. Според специалистите на Българска народна банка (както и съгласно нас) това е евентуален инфлационен риск (стр. 112): " Освободената ликвидност е причина за в допълнение намаляване на лихвените проценти по депозити и заеми в страната по отношение на равнищата им преди присъединението към еврозоната. В тази връзка би могло да се чака, че в стопанската система ще се основат тласъци за нарастване на кредитирането, поощряване на потребителското търсене и надлежно напън към покачване на потребителските цени. " > Паричната политика на ЕЦБ е несъответствуваща за България > По отношение на несъответстващата за нашите условия парична политика някои биха могли да кажат, че този мотив не е съответстващ, тъй като България и сега е подвластна от решенията на ЕЦБ чрез системата на паричен съвет, която обвързва лв. с еврото посредством закрепен курс. Това е по този начин, само че в своя разбор Българска народна банка акцентира, че трансмисията на резултатите на паричната политика на ЕЦБ би била доста по-директна и бърза, в сравнение с е сега. Освен това, на 82 страница Българска народна банка отбелязва, че при присъединение към еврозоната нашата централна банка ще се лиши от всевъзможни принадлежности за противопоставяне на макроикономически несъответствия, които се пораждат заради незадоволително рестриктивната (за нас) парична политика на ЕЦБ. Всичко това води до следното: " Недостатъчно рестриктивната парична политика на ЕЦБ за изискванията в България във възходящата фаза на бизнес цикъла може да докара до струпване на макроикономически несъответствия, както вътрешни (например, прекалено кредитиране), по този начин и външни (влошаване на конкурентоспособността и съпътстващото утежняване на настоящата сметка). "
От ЕКИП нееднократно през годините сме предупреждавали за прекалено разюзданата парична политика на ЕЦБ. Както в този момент виждаме, самата Българска народна банка наподобява е изцяло съгласна с нас, че тази политика е несъответстваща за потребностите на България и може да докара до " струпване на макроикономически несъответствия " във всяко отношение. Но това не е всичко. Българска народна банка продължава с предизвестия за опасности, свързани с фискалната политика, които звучат доста познато: " Поради релативно по-ниския действителен лихвен % в България по отношение на междинния за еврозоната, както и заради разхлабване на бюджетното ограничаване на държавното управление, в резултат на ограничението на дисциплиниращата роля на финансовите пазари от покупките на ДЦК от страна на НЦБ, прекалено експанзионистичната парична политика на ЕЦБ за изискванията у нас би могла да сътвори тласъци за прекалено нарастване на държавните разноски и кредитирането. " > Експертният спор би трябвало да продължи > В разбора на Българска народна банка има предизвестия и за други опасности при приемане на еврото, в това число свързани с конкурентоспособността на износа (стр. 123). Но считаме, че изложеното дотук е задоволително, с цел да стане ясно, че специалистите на Българска народна банка предизвестяват, че присъединението към еврозоната е обвързвано с редица съществени опасности, за които от ЕКИП предизвестяваме от 2017 година насам. Радваме се, че в Българска народна банка към момента има специалисти, които съзнателно и обективно правят своята работа, даже при явен политически напън, включая от управлението на централната банка, приемането на еврото да се показа във допустимо най-положителна светлина.
Ключовият въпрос в този момент е - какво се случва с разбора на Министерството на финансите? Анализът възложен от Българска народна банка, не е приключен, тъй като от МФ към момента не са дали своята част на разбора. Всеки заинтригуван жител следва да се запита за какво. Закога се бави това министерство, при все, че негови представители не престават да упорстват да приемем еврото допустимо най-скоро? Надяваме се скоро да забележим приключената версия на този отчет, включая частта на МФ, към този момент и с формалното утвърждение, автограф и щемпел на Управителния съвет на Българска народна банка. Експертният спор би трябвало да продължи да се води почтено и обективно. Не би трябвало да се разреши този разбор да бъде потулен или по някакъв метод цензуриран или манипулиран. Бъдете сигурни, че от ЕКИП ще следим деликатно за това.
Гласове, със съкращения
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР